Acasa - Servicii - Legislatie - Declaratia Intrastat - Contact
Navigare
Acasa
Servicii
Informare
Legislatie
Declaratia Intrastat
Achizitii intracomunitare
Livrari intracomunitare
Surse de date pentru realizarea statisticii INTRASTAT
Inregistrarea in scopuri de TVA
Decontul de TVA
VIES si SEED
Autofacturare
Documente solicitate
Contact
Inregistrarea in scopuri de TVA
Orice persoana impozabila care realizeaza sau intentioneaza sa realizeze activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.Codul de inregistrare in scopuri de TVA reprezinta codul atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru UE persoanelor juridice care au obligatia sa se inregistreze.Momentul in care agentul economic se inregistreaza in scopuri de TVA:

- inaintea realizarii activitatii economice, daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri egala sau mai mare de 35.000 Euro;

- in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a deposit plafonul, daca realizeaza o cifra de afaceri mai mica de 35.000 Euro, dar opteaza pentru regimul normal de taxare.Organul fiscal poate face inregistrarea din oficiu daca persoanele obligate prin lege nu solicita inregistrarea.„ Art. 153 - Īnregistrarea persoanelor impozabile īn scopuri de TVA

(1) Persoana impozabilă care este stabilită īn Romānia, conform art. 1251 alin. (2) lit. b), şi realizează sau intenţionează să realizeze o activitate economică ce implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere trebuie să solicite īnregistrarea īn scopuri de TVA la organul fiscal competent, după cum urmează:

a) īnainte de realizarea unor astfel de operaţiuni, īn următoarele cazuri:

1. dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), cu privire la regimul special de scutire pentru īntreprinderile mici;

2. dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;

b) dacă īn cursul unui an calendaristic atinge sau depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), īn termen de 10 zile de la sfārşitul lunii īn care a atins sau depăşit acest plafon;

c) dacă cifra de afaceri realizată īn cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi pentru persoana impozabilă care:

a) efectuează operaţiuni īn afara Romāniei care dau drept de deducere a taxei, conform art. 145 alin. (2) lit. b);

b) efectuează operaţiuni scutite de taxă şi optează pentru taxarea acestora, conform art. 141 alin. (3).

(3) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile persoanei tratate ca persoană impozabilă numai pentru că efectuează ocazional livrări intracomunitare de mijloace de transport noi.

(4) O persoană impozabilă care nu este stabilită, conform art. 1251 alin. (2) lit. b), şi nici īnregistrată īn scopuri de TVA īn Romānia, care are sau nu un sediu fix īn Romānia şi care este obligată la plata taxei pentru o livrare de bunuri sau prestare de servicii, conform art. 150 alin. (1) lit. a), va solicita īnregistrarea īn scopuri de TVA la organele fiscale competente, īnainte de efectuarea respectivei livrări de bunuri sau prestări de servicii. Sunt exceptate persoanele stabilite īn afara Comunităţii, care efectuează servicii electronice către persoane neimpozabile din Romānia şi care sunt īnregistrate īntr-un stat membru, conform regimului special pentru servicii electronice, pentru toate serviciile electronice prestate īn Comunitate.

(5) O persoană impozabilă nestabilită īn Romānia şi neīnregistrată īn scopuri de TVA īn Romānia, care are sau nu un sediu fix īn Romānia, care intenţionează să efectueze o achiziţie intracomunitară de bunuri, pentru care este obligată la plata taxei, conform art. 151, sau o livrare intracomunitară de bunuri scutită de taxă, va solicita īnregistrarea īn scopuri de TVA, conform acestui articol, īnaintea efectuării achiziţiei intracomunitare sau a livrării intracomunitare.

(6) Organele fiscale competente vor īnregistra īn scopuri de TVA, conform prezentului articol, toate persoanele care, īn conformitate cu prevederile prezentului titlu, sunt obligate să solicite īnregistrarea, conform alin. (1), (2), (4) sau (5).

(7) Īn cazul īn care o persoană este obligată să se īnregistreze, īn conformitate cu prevederile alin. (1), (2), (4) sau (5), şi nu solicită īnregistrarea, organele fiscale competente vor īnregistra persoana respectivă din oficiu.

(8) Organele fiscale competente pot anula īnregistrarea unei persoane īn scopuri de TVA, conform prezentului articol, dacă, potrivit prevederilor prezentului titlu, persoana nu era obligată să solicite īnregistrarea sau nu avea dreptul să solicite īnregistrarea īn scopuri de TVA, conform prezentului articol. De asemenea, organele fiscale competente pot anula din oficiu īnregistrarea unei persoane īn scopuri de TVA, conform prezentului articol, īn cazul persoanelor impozabile care figurează īn evidenţa specială şi īn lista contribuabililor inactivi. Procedura de scoatere din evidenţă este stabilită prin normele procedurale īn vigoare. După anularea īnregistrării īn scopuri de TVA persoanele impozabile pot solicita īnregistrarea īn scopuri de TVA numai dacă īncetează situaţia care a condus la scoaterea din evidenţă.

(9) Persoana īnregistrată conform prezentului articol, īn termen de 15 zile de la producerea oricăruia dintre evenimentele de mai jos, va anunţa īn scris organele fiscale competente cu privire la:

a) modificări ale informaţiilor declarate īn cererea de īnregistrare sau furnizate prin altă metodă organului fiscal competent, īn legătură cu īnregistrarea sa, sau care apar īn certificatul de īnregistrare;

b) īncetarea activităţii sale economice.

(10) Prin norme se stabilesc condiţiile de aplicare a prevederilor prezentului articol.Art. 1531 - Īnregistrarea īn scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare

(1) Persoana impozabilă care nu este īnregistrată şi nu are obligaţia să se īnregistreze, conform art. 153, şi persoana juridică neimpozabilă care intenţionează să efectueze o achiziţie intracomunitară īn Romānia au obligaţia să solicite īnregistrarea īn scopuri de TVA, conform prezentului articol, īnaintea efectuării achiziţiei intracomunitare, īn cazul īn care valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare īn anul calendaristic īn care are loc achiziţia intracomunitară.

(2) Persoana impozabilă care nu este īnregistrată şi nu este obligată să se īnregistreze, conform art. 153, şi persoana juridică neimpozabilă pot solicita să se īnregistreze, conform prezentului articol, īn cazul īn care realizează achiziţii intracomunitare, conform art. 126 alin. (6).

(3) Organele fiscale competente vor īnregistra, īn scopuri de TVA, conform prezentului articol, orice persoană care solicită īnregistrarea, conform alin. (1) sau (2).

(4) Dacă persoana obligată să se īnregistreze īn scopuri de TVA, īn condiţiile alin. (1), nu solicită īnregistrarea, organele fiscale competente vor īnregistra persoana respectivă din oficiu.

(5) Persoana īnregistrată īn scopuri de TVA, conform alin. (1), poate solicita anularea īnregistrării sale oricānd, după expirarea anului calendaristic următor celui īn care a fost īnregistrată, dacă valoarea achiziţiilor sale intracomunitare nu a depăşit plafonul de achiziţii īn anul īn care face solicitarea sau īn anul calendaristic anterior şi dacă nu şi-a exercitat opţiunea conform alin. (7).

(6) Persoana īnregistrată īn scopuri de TVA, conform alin. (2), poate solicita anularea īnregistrării oricānd după expirarea a 2 ani calendaristici care urmează anului īn care a optat pentru īnregistrare, dacă valoarea achiziţiilor sale intracomunitare nu a depăşit plafonul de achiziţii īn anul īn care depune această solicitare sau īn anul calendaristic anterior, dacă nu şi-a exercitat opţiunea conform alin. (7).

(7) Dacă după expirarea anului calendaristic prevăzut la alin. (5) sau a celor 2 ani calendaristici prevăzuţi la alin. (6), care urmează celui īn care s-a efectuat īnregistrarea, persoana impozabilă efectuează o achiziţie intracomunitară īn baza codului de īnregistrare īn scopuri de TVA, obţinut conform prezentului articol, se consideră că persoana a optat conform art. 126 alin. (6), cu excepţia cazului īn care a depăşit plafonul de achiziţii intracomunitare.

(8) Organele fiscale competente vor anula īnregistrarea unei persoane, conform prezentului articol, dacă:

a) persoana respectivă este īnregistrată īn scopuri de TVA, conform art. 153; sau

b) persoana respectivă are dreptul la anularea īnregistrării īn scopuri de TVA, conform prezentului articol, şi solicită anularea conform alin. (5) sau (6).Art. 154 - Prevederi generale referitoare la īnregistrare

(1) Codul de īnregistrare īn scopuri de TVA, atribuit conform art. 153 şi 1531, are prefixul «RO», conform Standardului internaţional ISO 3166 - alpha 2.

(2) Anularea īnregistrării īn scopuri de TVA a unei persoane nu o exonerează de răspunderea care īi revine, conform prezentului titlu, pentru orice acţiune anterioară datei anulării şi de obligaţia de a solicita īnregistrarea īn condiţiile prezentului titlu.

(3) Departamentele unei instituţii publice se pot īnregistra pentru scopuri de TVA, dacă pot fi considerate ca parte distinctă din structura organizatorică a instituţiei publice, prin care se realizează operaţiuni impozabile.

(4) Prin norme se stabilesc cazurile īn care persoanele nestabilite īn Romānia pot fi scutite de īnregistrarea pentru scopuri de TVA, conform prezentului capitol.

(5) Persoanele īnregistrate:

a) conform art. 153 vor comunica codul de īnregistrare īn scopuri de TVA tuturor furnizorilor/prestatorilor sau clienţilor. Informarea este opţională, dacă persoana beneficiază de prestări de servicii, conform art. 133 alin. (2) lit. c) - f), lit. h) pct. 2 şi lit. i);

b) conform art. 1531 vor comunica codul de īnregistrare īn scopuri de TVA furnizorului, de fiecare dată cānd realizează o achiziţie intracomunitară de bunuri. Comunicarea codului este opţională īn cazul īn care persoana respectivă beneficiază de prestări de servicii, conform art. 133 alin. (2) lit. c) - f), lit. h) pct. 2 şi lit. i). Pentru alte operaţiuni constānd īn livrări de bunuri şi prestări de servicii este interzisă comunicarea codului de īnregistrare īn scopuri de TVA, obţinut īn temeiul art. 1531, furnizorilor/prestatorilor sau clienţilor.

(6) Persoana impozabilă nestabilită īn Romānia, care şi-a desemnat un reprezentant fiscal, va comunica denumirea/numele, adresa şi codul de īnregistrare īn scopuri de TVA, atribuit conform art. 153 reprezentantului său fiscal, clienţilor şi furnizorilor săi, pentru operaţiunile efectuate sau de care a beneficiat īn Romānia.”Sursa: Codul Fiscal